Hier ben je:  

Burgers in de 21e eeuw

De bewoners van Oosterwijtwerd zijn veelal hardwerkende, moderne mensen. Er zijn veel "tweeverdieners" en relatief veel zelfstandigen / mensen met een vrij beroep. Bijna ieder huishouden in het dorp heeft inmiddels wel een of meer computers in gebruik. Kabeltelevisie kent het dorp al sinds 1990 en in 2004 kwam ADSL. Zomer 2005 zorgde ook voor kabelinternet en digitale tv. Het goede uit het verleden is gelukkig gehouden: er is nog tijd voor elkaar, er wordt gegroet in het voorbijgaan en wanneer iemand hulp nodig heeft is er meestal een spontaan aanbod. Toch merk je de laatste jaren dat met de komst van de stadse import langzaam maar zeker de saamhorigheid ook in dit dorp aan het verdwijnen is. En helaas is de school in 2013 gesloten

Dorps gezicht

Het aanzicht van de Dorpsstraat is in de tweede helft van de 20e eeuw sterk veranderd.

Veel van de woonhuizen die er nu staan zijn vroeger winkeltjes geweest. Er was een smederij op no. 9, een bakkerij op 11, een school op no. 15.  Een kleermaker op no. 10,  een naaister op no. 12, een kuiperij/ wagenmaker op no. 28, een schoenmaker op no. 30, en een kruidenier op no 32. 

Aan de Ripperdaweg zijn eind 20e eeuw een aantal woningen bijgebouwd.

Bedrijven en opvallende gebouwen in het dorp

veldzicht Eetcafe Veldzicht, aan de schoolweg 4, de aangewezen plaats om een rustpunt in te lassen tijdens een fietstocht of kanotocht door het wijde Groninger landschap. Het terras ligt in de zon aan het water en boten kunnen er zo aanleggen. Sinds kort weer open!

.

Het adres is: Schoolweg 4 9901 PA Oosterwijtwerd

 

 

Eetcafe de boerderij.

Eetcafe de Boerderijdit nieuwe eetcafé heeft sinds 2011 -naast het bedrijf van eetcafé - ook de functie van dorpshuis en activiteitencentrum. Er is een open verbinding met het Oosterwijtwerdermaar, zodat boten er aan kunnen leggen en de buurtbus stopt er voor de deur. (di t/m za)

Het adres is:

Schoolweg 2a
9901 PA Oosterwijtwerd
tel: 0596 623480

Pedicurepraktijk op vrije voeten van Magteld Ruiters - van Schaik is gevestigd op de Schoolweg 9

Ad-RM op Damsterweg 43

Eelske Medde (bureau voor culturele evenementen) zit op de Damsterweg 39.

J.R. Klinkhamer Beheer B.V. Damsterweg 8

Videorapportages G. Folkersma is te vinden op Damsterweg 2

Vd Kooi Architektonische vormgeving is gesitueerd op Dorpstraat 11 tel: 0596 62 28 31

Ronald Pras Film en Video, op Dorpstraat 13, (06)21973324

Wijtwerder HeerdOp de Wijtwerder Heerd bij de familie Lambeck - op nr 20 in de Dorpstraat - kun je een appartement / huisje huren wanneer je een of meerdere dagen in Noord Groningen wilt doorbrengen. (tel 0596 627453)

Achter deze woning ligt het terrein waarop vroeger de Ripperdaborg heeft gestaan. Een ANWB-bord aan het begin van de Ripperdaweg geeft uitleg over de borg en over het Steenuilenproject waarvan Oosterwijtwerd het centrum is.

L. Jansen Transport Oosterwijtwerd is gevestigd op Dorpstraat 26 in het huis "De kleine wereld". De voorgevel heeft een gevelsteen uit 1860. Jarenlang woonde hier de schrijfster Netty Streef, bekend om haar streekromans.

Ibion, Dorpstraat 28

Op Dorpstraat 32 vind je het Antiquariaat "De Blauwe Aarde"  Het is een zgn "gesloten antiquatiaat" waarvan de eigenaar Jann Ruiters in de zomer op boekenmarkten te vinden is.  Het antiquariaat heeft een algemene voorraad met nadruk op esoterie.

Eveneens op nummer 32 "Webdesign de Blauwe Aarde" van Yolanda van Nieuwkoop. Yolanda is eveneens gediplomeerd Tarotist

 

In het gebouw Rehoboth tegenover de kerk bevindt zich het atelier van kunstenares Janke Poortvliet. 

PastorieDe voormalige pastorie op dorpstraat 31 is een pand dat in 1896 is gebouwd
op de plaats waar vroeger de oude weem stond.

Het is een rijksmonument, van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde

 

 

Kunstenares Annet Tuinier Hofman woont op de Ripperdaweg 23

 

Verenigingen commissies stichtingen en clubs

Het aantal verenigingen is -evenals in meer plaatsen in ons land -de afgelopen decennia sterk afgenomen. Een aantal activiteiten in groepsverband wordt echter actief beoefend buiten verenigingsverband.

Klik hier voor een lijst met rijksmonumenten in Oosterwijtwerd

De Gemeente (Loppersum)

Inwoneraantal: ca 10698 (01-01-2008)
Oppervlakte: ca 112 km²

Overige plaatsen in de gemeente:

gemeente LoppersumEekwerd, Eekwerderdraai, Eenum, Fraamklap, Garrelsweer, Garsthuizen, Hoeksmeer, Honderd, Huizinge, Kolhol, Leermens, Loppersum, Lutjerijp, Lutjewijtwerd, Merum, Middelstum, Startenhuizen (ged), Stedum, Stork, Toornwerd, Westeremden, Westerwijtwerd, Wirdum, Wirdumerdraai, 't Zandstervoorwerk, 't Zandt, Zeerijp, Zijldijk

 

 

 

 

 

In 2007 maakte Liseth een mp3-opname van Oosterwijtwerders voor haar tentoonstelling in de kerk

Een klein begin over de bewoners in de 19e en 20e eeuw kun je hier vinden (in opbouw) ->